Najčastejšie otázky o PZP: Všetko, čo ste chceli vedieť

Povinné zmluvné poistenie (PZP) je základným poistným produktom pre každého vlastníka vozidla. Aj keď je PZP povinné, mnohí ľudia stále majú otázky a nejasnosti o tomto poistení. V tomto článku sa pokúsime odpovedať na najčastejšie otázky o PZP.

  1. Čo je PZP a prečo ho potrebujem?

PZP je povinné poistenie, ktoré pokrýva škody spôsobené vlastníkom vozidla tretím osobám. Jeho hlavným cieľom je chrániť obete dopravných nehôd pred finančnými stratami. Každý vlastník vozidla je povinný mať PZP, aby mohol legálne jazdiť na verejných cestách.

  1. Ako získam PZP?

PZP môžete získať od poisťovne, ktorá poskytuje takéto poistenie. Môžete si vybrať z rôznych spoločností a ponúk. Najjednoduchší spôsob, ako získať PZP, je využiť online služby poisťovní alebo prostredníctvom poistných poradcov.

  1. Ako môžem ušetriť na PZP?

Existuje niekoľko spôsobov, ako ušetriť na PZP. Prvým krokom je porovnať ponuky rôznych poisťovní. Porovnanie cien a služieb vám môže pomôcť nájsť najlepšiu ponuku. Ďalším spôsobom je zvážiť zvýšenie franišy alebo výber špeciálnych zliav, ktoré môžu byť dostupné pre určité skupiny vodičov, napríklad pre mladých alebo skúsených vodičov.

  1. Ako zmeniť poisťovňu alebo zrušiť PZP?

Ak chcete zmeniť poisťovňu alebo zrušiť PZP, musíte kontaktovať svoju súčasnú poisťovňu a požiadať o výpoveď PZP alebo zmenu. Väčšina poisťovní umožňuje výpoveď s určitou výpovednou lehotou. Skontrolujte zmluvné podmienky svojho PZP, aby ste vedeli, aké sú požiadavky na výpoveď alebo zmenu.

  1. Ako dlho trvá, kým PZP nadobudne platnosť?

Platnosť PZP začína v deň, ktorý ste si vybrali pri uzatváraní zmluvy. V prípade online nákupu PZP môže byť platnosť okamžitá alebo nasledujúci deň, ak si to vyžadujete. Pri nákupe prostredníctvom poistného poradcu alebo v pobočke poisťovne môže trvať niekoľko dní, kým vaše PZP nadobudne platnosť, v závislosti od konkrétnej poisťovne a ich interných procesov.

  1. Čo keď sa mi podarí kúpiť dve PZP zmluvy pre rovnaké vozidlo?

Ak sa vám náhodou podarí kúpiť dve PZP zmluvy pre rovnaké vozidlo, mali by ste sa obrátiť na jednu z poisťovní a požiadať o zrušenie redundantnej zmluvy. Väčšina poisťovní sa s touto situáciou dokáže vysporiadať bez problémov a vrátiť vám neoprávnene účtovanú časť poistného.

  1. Ako môžem overiť, či mám platné PZP?

Pre overenie platnosti PZP môžete navštíviť webovú stránku svojej poisťovne alebo kontaktovať ich telefonicky. Mnohé poisťovne poskytujú online overovanie, kde stačí zadať evidenčné číslo vozidla a systém vám poskytne informácie o platnosti vášho PZP. Ak máte fyzický doklad o PZP, mali by ste si skontrolovať dátum platnosti uvedený na doklade.

  1. Čo sa stane, ak budem jazdiť bez PZP?

Jazda bez PZP je nelegálna a môže mať vážne dôsledky. Ak ste chytení bez platného PZP, môže vám byť uložená pokuta, váš automobil môže byť odstavený a v prípade dopravnej nehody budete musieť sami znášať náklady na škody spôsobené tretím stranám.

  1. Ako zmeniť údaje v PZP zmluve?

Ak potrebujete zmeniť údaje vo vašej PZP zmluve, mali by ste sa obrátiť na svoju poisťovňu, ktorá vám s touto zmenou pomôže. Môžete im zaslať e-mail, zavolať alebo navštíviť ich pobočku. U niektorých poisťovní môžete zmeny vykonať aj cez online klientovú zónu. Zmeny údajov sa môžu týkať adresy, telefónneho čísla, údajov o vozidle, údajov o držiteľovi zmluvy alebo iných súvisiacich informácií.

  1. Čo sa stane, ak mi vyprší platnosť PZP a ja si to neuvedomím?

Ak vám vyprší platnosť PZP a neuvedomíte si to, riskujete pokuty a zodpovednosť za škody spôsobené tretím stranám v prípade dopravnej nehody. Preto je dôležité sledovať dátum platnosti vášho PZP a obnoviť ho včas. Väčšina poisťovní posiela upozornenia na obnovu PZP pred jeho skončením. Ak ste nedostali upozornenie alebo si nie ste istí dátumom platnosti vášho PZP, skontrolujte ho na webovej stránke svojej poisťovne alebo sa obráťte na poisťovňu priamo.

  1. Môžem získať zľavu na PZP?

Áno, môžete získať zľavu na PZP. Poisťovne poskytujú rôzne druhy zliav, ako napríklad zľavu za bezpečné jazdenie, zľavu za dlhodobú spoluprácu s poisťovňou alebo zľavu pre nových klientov. Zľavy sa môžu líšiť v závislosti od poisťovne a vašich individuálnych okolností. Preto je dôležité porovnať ponuky rôznych poisťovní a zistiť, ktoré zľavy môžete získať.

Dúfame, že tento článok vám pomohol získať odpovede na najčastejšie otázky o PZP. Ak máte ďalšie otázky alebo potrebujete konkrétne informácie týkajúce sa vášho PZP, neváhajte kontaktovať svoju poisťovňu alebo poistného poradcu.

PZP pre prívesný vozík: Ako získať správnu poistku

Povinné zmluvné poistenie (PZP) je nevyhnutné nielen pre osobné a nákladné automobily, ale aj pre prívesné vozíky. Prívesný vozík môže predstavovať riziko pre ostatných účastníkov cestnej premávky, a preto je dôležité zabezpečiť správne poistenie. V tomto článku sa pozrieme na to, ako získať PZP pre váš prívesný vozík a na čo by ste sa mali zamerať pri výbere poistky.

Identifikácia potreby PZP pre prívesný vozík

V prvom rade je dôležité zistiť, či potrebujete PZP pre váš prívesný vozík. V niektorých krajinách sa prívesný vozík považuje za súčasť ťažného vozidla a je krytý jeho PZP. V iných krajinách je však potrebné zabezpečiť samostatné PZP pre prívesný vozík. Skontrolujte zákony a predpisy týkajúce sa PZP vo vašej krajine, aby ste vedeli, aké poistenie potrebujete.

Porovnanie ponúk poisťovní

Ako pri každom poistení je aj pri PZP pre prívesný vozík dôležité porovnať ponuky rôznych poisťovní. Porovnajte ceny, pokrytie a podmienky, ktoré vám jednotlivé poisťovne ponúkajú. Zamerajte sa na to, aby ste získali najlepšiu možnú kombináciu ceny a pokrytia pre váš prívesný vozík.

Zohľadnenie špecifických potrieb vášho prívesného vozíka

Pri výbere PZP pre váš prívesný vozík je dôležité zohľadniť jeho špecifické potreby. To zahŕňa jeho hmotnosť, veľkosť, typ a účel použitia. Rôzne prívesné vozíky môžu predstavovať rôzne riziká, a preto je dôležité zvoliť poistenie, ktoré najlepšie vyhovuje vášmu konkrétnemu prívesnému vozíku.

Výber správnej franšízy a úrovne pokrytia

Pri výbere PZP pre váš prívesný vozík je dôležité premyslieť si výber franšízy a úrovne pokrytia. Vyššia franšíza znamená nižžšiu mesačnú alebo ročnú platbu, ale v prípade škody budete musieť uhradiť väčšiu časť nákladov. Naopak, nižšia franšíza znamená vyššiu platbu za poistenie, ale menšie náklady v prípade škody. Premyslite si, akú franšízu si môžete dovoliť a akú úroveň pokrytia potrebujete na základe rizík spojených s vaším prívesným vozíkom.

Zmluvné podmienky a zákonné požiadavky

Pred podpisom zmluvy o PZP pre váš prívesný vozík je dôležité dôkladne preštudovať zmluvné podmienky a zabezpečiť, že spĺňajú všetky zákonné požiadavky vo vašej krajine. Zabezpečte si aj dostatočné pokrytie pre prípad škody na majetku alebo zranenia tretích osôb, ktoré by mohli nastať v dôsledku nehody alebo iného incidentu s vaším prívesným vozíkom.

Dohliadanie na platnosť PZP a pravidelné kontroly

Po získaní PZP pre váš prívesný vozík je dôležité pravidelne kontrolovať jeho platnosť a zabezpečiť, že je stále v súlade so zákonmi a predpismi. Zabezpečte si aj pravidelné údržby a kontroly vášho prívesného vozíka, aby ste minimalizovali riziko nehôd a škôd.

Získanie PZP pre váš prívesný vozík je dôležitým krokom pri zabezpečení jeho bezpečného a legálneho prevádzkovania na cestách. Porovnajte ponuky rôznych poisťovní, zohľadnite špecifické potreby vášho prívesného vozíka a zabezpečte, že váš PZP je v súlade so všetkými zákonnými požiadavkami. Pravidelným sledovaním platnosti vášho PZP a udržiavaním vášho prívesného vozíka v dobrom technickom stave minimalizujete riziko nehôd a škôd a zabezpečíte bezpečnú jazdu pre vás i ostatných účastníkov cestnej premávky.

PZP pre nákladné auto: Ako si vybrať správne poistenie

Povinné zmluvné poistenie (PZP) je nevyhnutnou súčasťou vlastníctva motorového vozidla, vrátane nákladných áut. V tomto článku sa zameriame na PZP pre nákladné auto, synonymum nákladný automobil alebo kamión, a ako si vybrať správnu poisťovňu a poistku pre vaše podnikanie.

Zohľadnenie špecifických potrieb vášho nákladného auta

Nákladné auto má svoje špecifické požiadavky na PZP. Preto je dôležité si uvedomiť, či vaša poisťovňa ponúka špeciálne poistenie pre nákladné auto. Môže zahŕňať pokrytie zodpovednosti za škody spôsobené tretím stranám, ako aj poistenie tovaru a vybavenia na palube vozidla.

Porovnanie ponúk od rôznych poisťovní

Ako pri výbere akejkoľvek iné poistky, je dôležité porovnať ponuky od rôznych poisťovní. Skúmajte ceny, pokrytie a podmienky ponúkané rôznymi poisťovňami a nezabudnite zohľadniť skúsenosti iných vodičov s týmito spoločnosťami. Často si môžete ušetriť peniaze a nájsť lepšie pokrytie tým, že si vyberiete poisťovňu, ktorá špecializuje na PZP pre nákladné auto.

Zvážte výber franšízy

Pri výbere PZP pre nákladné auto je dôležité zvážiť aj výber franšízy. Franšíza je suma peňazí, ktorú musíte zaplatiť pri každej škode, než poisťovňa začne platiť svoj podiel. Vyššia franšíza zvyčajne znamená nižšiu cenu poistky, ale zároveň môže zvýšiť vaše výdavky v prípade škody. Zvážte svoje finančné možnosti a potreby, aby ste si vybrali franšízu, ktorá je pre vás najlepšia.

Pravidelná kontrola a aktualizácia PZP

Ako majiteľ nákladného auta je dôležité pravidelne kontrolovať a aktualizovať svoje PZP. Uistite sa, že máte aktuálne informácie o vašom vozidle, ako aj o jeho jeho používaní a jazdených kilometroch. Zmeny v týchto údajoch môžu ovplyvniť cenu vášho PZP alebo úroveň pokrytia, ktorú potrebujete.

Dôležitosť komunikácie s poisťovňou

Komunikácia s vašou poisťovňou je kľúčová, aby ste mali aktuálne a primerané pokrytie pre vaše nákladné auto. Informujte poisťovňu o akýchkoľvek zmenách vo vašom podnikaní, vozidle alebo jeho používaní. Taktiež neváhajte položiť otázky alebo požiadať o vysvetlenie pojmov a podmienok, ktoré sa vám zdajú nejasné.

Zohľadnenie doplnkového poistenia

Pre majiteľov nákladných áut môže byť užitočné zvážiť aj doplnkové poistenie, ktoré poskytuje ďalšiu ochranu nad rámec základného PZP. To môže zahŕňať napríklad havarijné poistenie, ktoré pokrýva škody na vašom nákladnom aute spôsobené nehodou, alebo poistenie proti krádeži a vandalizmu. Zvažte svoje konkrétne potreby a riziká, aby ste si vybrali správne doplnkové poistenie pre svoje nákladné auto.

PZP pre nákladné auto je nevyhnutnou súčasťou podnikania s kamiónmi alebo nákladnými automobilmi. Pri výbere správnej poistky je dôležité zohľadniť špecifické potreby vášho nákladného auta, porovnať ponuky od rôznych poisťovní, zvážiť výber franišy a pravidelne kontrolovať a aktualizovať svoje PZP. Taktiež by ste mali zvážiť doplnkové poistenie pre ešte väčšiu ochranu. Dôkladným preskúmaním možností a komunikáciou s poisťovňou si môžete zaistiť, že váš nákladný automobil bude mať primerané pokrytie, aby ste mohli pokračovať v úspešnom podnikaní.

Overenie PZP: Ako zistiť, či je vaše vozidlo poistené

Povinné zmluvné poistenie (PZP) je základným poistením, ktoré musí mať každý vlastník motorového vozidla. Overenie PZP je dôležitým krokom, ktorý vám umožní zistiť, či je vaše vozidlo riadne poistené a či máte všetky potrebné dokumenty. V tomto článku sa pozrieme na spôsoby, ako overiť PZP, a poskytneme tipy na to, ako si udržať svoje poistenie v poriadku.

Ako overiť PZP

Existuje niekoľko spôsobov, ako overiť PZP pre vaše vozidlo. Nasledujúce metódy sú bežne používané:

  1. Online overenie: Väčšina poisťovní poskytuje možnosť overiť PZP online prostredníctvom svojich webových stránok. Na overenie PZP potrebujete zadať evidenčné číslo vozidla a dátum narodenia jeho majiteľa. Po zadaní týchto údajov vám stránka zobrazí informácie o vašom PZP, vrátane poisťovne, platnosti poistenia a ďalších podrobností.
  2. Telefonicky: Overenie PZP môžete vykonať aj telefonicky, a to priamo u svojej poisťovne. Po získaní kontaktu na svoju poisťovňu stačí zavolať a požiadať o informácie týkajúce sa vášho PZP. Na overenie budete musieť poskytnúť niektoré osobné údaje a informácie o vašom vozidle.
  3. Osobne: Ak sa nachádzate v blízkosti pobočky svojej poisťovne, môžete zastaviť a overiť PZP osobne. Na overenie PZP budete potrebovať doklady o vozidle a vaše osobné doklady.

Tipy na udržanie PZP v poriadku

  1. Uchovávajte doklady o PZP: Uistite sa, že máte všetky doklady súvisiace s vaším PZP, ako sú zmluva, zelená karta a potvrdenie o platbe. Tieto dokumenty budete potrebovať v prípade nehody alebo iných situácií, kedy bude potrebné preukázať, že máte platné PZP.
  2. Nezabúdajte na obnovu PZP: PZP je potrebné pravidelne obnovovať. Uistite sa, že viete, kedy máte obnoviť svoje PZP, a urobte to včas, aby ste predišli pokutám a problémom v prípade dopravnej nehody. Najlepším spôsobom, ako si zapamätať termín obnovy, je nastaviť si pripomienku v kalendári alebo v mobilnom telefóne.
  3. Sledujte zmeny v legislatíve: Pravidlá a nariadenia týkajúce sa PZP sa môžu meniť. Je dôležité byť informovaný o aktuálnych požiadavkách a zmenách v zákonoch, aby ste sa vyhli problémom s poistením alebo súdnym konaním.
  4. Preverujte si informácie o svojom PZP: Aby ste predišli nepríjemným prekvapeniam v prípade nehody alebo iných situácií, pravidelne si preverujte informácie o svojom PZP a uistite sa, že sú aktuálne a presné. Ak zistíte nejaké nezrovnalosti, obráťte sa na svoju poisťovňu a požiadajte o ich opravu.
  5. Zvážte možnosti zľav a balíčkov: Ak máte viac ako jedno vozidlo alebo iné druhy poistenia (napríklad životné poistenie alebo poistenie domácnosti), môžete ušetriť peniaze tým, že si vyberiete balíček alebo zľavu od svojej poisťovne. Zistite si, či váš poisťovateľ ponúka takéto možnosti, a zvážte ich využitie.

Overenie PZP je dôležitým krokom, ktorý by mal urobiť každý vlastník motorového vozidla, aby sa uistil, že jeho vozidlo je riadne poistené. V prípade pochybností alebo otázok týkajúcich sa vášho PZP sa neváhajte obrátiť na svoju poisťovňu. Udržiavajte svoje poistenie v poriadku a dodržiavajte platné zákony a predpisy, aby ste sa vyhli problémom v budúcnosti.

PZP na motocykel: Ako sa poistiť a na čo si dávať pozor

Povinné zmluvné poistenie (PZP) je základom poistenia pre všetkých držiteľov motorových vozidiel, vrátane majiteľov motocyklov, motoriek a skútrov. Ako majiteľ motocykla alebo skútra je dôležité vedieť, ako funguje PZP pre tieto vozidlá, ako získať najlepšiu ponuku a na čo si dávať pozor pri uzatváraní poistnej zmluvy. V tomto článku sa pozrieme na kľúčové informácie o PZP pre motocykle a skútre. Ak vás zaujíma automobil, tak si pozrite článok na tému poistenie auta.

PZP pre motocykle a skútre: Základné informácie

PZP pre motocykle a skútre pokrýva škody spôsobené tretím stranám v prípade dopravnej nehody. Platí pre škody na majetku, zranenia alebo úmrtia osôb, ktoré vznikli v dôsledku nehody, za ktorú nesiete zodpovednosť. PZP je povinné pre všetkých majiteľov motocyklov a skútrov a iných typov motocyklov, ktoré sú registrované a prevádzkované na verejných cestách.

Ako získať PZP pre motocykel alebo skúter

  1. Porovnajte ponuky: Pri hľadaní PZP pre váš motocykel alebo skúter je dôležité porovnať ponuky od rôznych poisťovní, aby ste našli najlepšiu cenu a podmienky. Môžete použiť online porovnávače alebo kontaktovať poisťovne priamo.
  2. Zvážte svoje poistné potreby: Pri výbere PZP pre váš motocykel alebo skúter zvážte, aký druh ochrany potrebujete. PZP pokrýva základné škody spôsobené tretím stranám, ale môžete zvážiť aj doplnkové poistenie, ako je havarijné poistenie alebo poistenie proti krádeži.
  3. Vyplňte žiadosť: Po výbere poisťovne a balíčka PZP pre váš motocykel alebo skúter vyplňte žiadosť, ktorá zvyčajne zahŕňa údaje o vozidle, vaše osobné údaje a informácie o vašej jazdnej histórii.
  4. Uzatvorenie zmluvy a platba: Po obdržaní ponuky od poisťovne uzavrite poistnú zmluvu a zaplaťte príslušnú poistnú sumu. Poistenie nad obdržaním platby a uzavretím zmluvy vstúpi do platnosti.
  5. Uchovajte doklady: Po uzatvorení PZP zmluvy pre váš motocykel alebo skúter si uschovajte všetky doklady vrátane zmluvy, zelená karta a potvrdenie o platbe. Tieto dokumenty budete potrebovať v prípade dopravnej nehody alebo iných situácií, kedy bude potrebné preukázať, že máte platné poistenie.

Dôležité tipy pre majiteľov motocyklov a skútrov

  1. Starostlivo si preštudujte zmluvu: Pri uzatváraní PZP zmluvy si dôkladne prečítajte všetky podmienky a zistite, čo je a čo nie je pokryté poistením. Pokiaľ niečomu nerozumiete, neváhajte sa opýtať svojho poisťovacieho zástupcu.
  2. Udržujte svoj motocykel alebo skúter v dobrom stave: Pravidelná údržba a starostlivosť o váš motocykel alebo skúter môže pomôcť predchádzať nehodám a znižovať riziko škôd. To môže tiež ovplyvniť cenu vášho PZP a iných druhov poistenia.
  3. Dodržiavajte dopravné predpisy a bezpečnostné opatrenia: Dodržiavanie dopravných predpisov a bezpečnostných opatrení, ako je nosenie prilby a ochranného oblečenia, môže znížiť riziko nehôd a škôd. To môže tiež ovplyvniť výšku vášho PZP.
  4. Zvážte absolvovanie školenia pre jazdcov: Absolvovanie školenia pre jazdcov motocyklov a skútrov môže zlepšiť vaše jazdné schopnosti a znalosti bezpečnosti, čo môže znížiť riziko nehôd a škôd. Niektoré poisťovne môžu ponúknuť zľavy na PZP pre absolventov takýchto školení.

PZP na motocykel alebo skúter je nevyhnutnou súčasťou vlastníctva a prevádzky týchto vozidiel. Pri výbere PZP je dôležité porovnať ponuky od rôznych poisťovní, zvážiť svoje poistné potreby a dodržiavať všetky dopravné predpisy a bezpečnostné opatrenia. Týmto spôsobom môžete zabezpečiť, že budete chránení v prípade nehôd alebo škôd a zároveň ušetriť peniaze na poistnom.

Doplnkové informácie pre majiteľov motocyklov a skútrov

  1. Informujte sa o zľavách: Niektoré poisťovne ponúkajú zľavy pre majiteľov motocyklov a skútrov, ktorí splnia určité podmienky, ako napríklad absolvovanie školenia pre jazdcov, vlastníctvo bezpečnostných zariadení alebo bezúhonnú jazdnu históriu. Vždy sa informujte o možných zľavách pri výbere PZP.
  2. Zvážte sezónne poistenie: Ak svoj motocykel alebo skúter používate len sezónne, môžete zvážiť sezónne poistenie, ktoré pokrýva obdobie, keď vozidlo aktívne využívate. Táto možnosť môže byť výhodnejšia ako celoročné PZP.
  3. Zabezpečte svoje vozidlo proti krádeži: Zabezpečenie vášho motocykla alebo skútra proti krádeži môže znížiť riziko, že ho stratíte, a zároveň môže zvýšiť šance na jeho nájdenie v prípade krádeže. Zabezpečenie vozidla môže zahŕňať použitie mechanických zámok, elektronických imobilizérov alebo sledovacích zariadení. Niektoré poisťovne môžu ponúknuť zľavy na PZP, ak máte vozidlo zabezpečené proti krádeži.
  4. Uzatvorenie havarijného poistenia: Kým PZP pokrýva škody spôsobené tretím stranám, havarijné poistenie poskytuje ďalšiu ochranu pre váš motocykel alebo skúter. Havarijné poistenie pokrýva škody na vašom vozidle v dôsledku dopravnej nehody, požiaru, krádeže alebo iných udalostí. Uzatvorenie havarijného poistenia môže byť dobrým krokom, ak chcete mať pokoj v mysli a chrániť hodnotu svojho vozidla.

V dnešnom svete je PZP pre motocykel alebo skúter neoddeliteľnou súčasťou zodpovedného jazdca. Uistite sa, že ste dobre informovaní o svojich možnostiach a požiadavkách týkajúcich sa PZP, aby ste mohli v prípade potreby vhodné poistné krytie.

Výpoveď PZP: Ako postupovať?

Povinné zmluvné poistenie (PZP) je poistenie, ktoré musí mať každý majiteľ motorového vozidla. Zabezpečuje pokrytie škôd, ktoré môžu vzniknúť v dôsledku dopravnej nehody. Občas sa však môže stať, že chcete svoje PZP ukončiť, napríklad pri zmene poisťovne alebo predaji vozidla. V tomto článku sa pozrieme na to, ako postupovať pri výpovedi PZP.

Dôvody pre výpoveď PZP

Existuje niekoľko dôvodov, prečo by ste mohli chcieť zrušiť svoje PZP:

  1. Zmena poisťovne: Možno ste našli lepšiu ponuku od inej poisťovne a chcete prejsť k novej spoločnosti.
  2. Predaj vozidla: Ak predávate svoje vozidlo, budete musieť zrušiť svoje PZP.
  3. Trvalé odstavenie vozidla: Ak máte v úmysle svoje vozidlo trvale odstaviť, môžete zrušiť PZP.
  4. Zničenie vozidla: V prípade, že vaše vozidlo bolo zničené alebo ukradnuté, môžete zrušiť PZP.

Postup pri výpovedi PZP

Ak chcete zrušiť svoje PZP, postupujte podľa nasledujúcich krokov:

  1. Získajte potrebné informácie: Pred zrušením PZP získajte všetky potrebné informácie, ako napríklad číslo poistnej zmluvy, dátum ukončenia poistenia a údaje o vozidle.
  2. Kontaktujte svoju poisťovňu: Kontaktujte svoju poisťovňu a oznámte im svoj zámer zrušiť PZP. Poisťovňa vám poskytne informácie o postupe výpovede a ďalších potrebných krokoch.
  3. Dodržiavať lehoty: Výpoveď PZP musí byť podaná v stanovených lehotách, ktoré sú uvedené vo vašej poistnej zmluve. Zvyčajne je potrebné dodržiavať výpovednú lehotu, napríklad 1 mesiac pred plánovaným ukončením poistenia.
  4. Predložte výpoveď písomne: Poisťovne zvyčajne vyžadujú, aby ste im poslali písomnú výpoveď, buď pošte alebo e-mailom. Uistite sa, že vo výpovedi uvádzate všetky potrebné údaje a dôvody zrušenia PZP.
  5. Potvrdenie o prijatí výpovedi: Poisťovňa by vám mala poslať potvrdenie o prijatí vašej výpovedi. Je dôležité si toto potvrdenie uschovať pre prípadnú potrebu v budúcnosti.
  6. V prípade zmeny poisťovne nezabudnite uzavrieť novú PZP zmluvu: Ak ste sa rozhodli prejsť k inej poisťovni, nezabudnite čo najskôr uzavrieť novú PZP zmluvu, aby ste neporušili zákonnú povinnosť mať poistené vozidlo.
  7. Odhlásenie vozidla: Ak ste svoje PZP zrušili z dôvodu predaja vozidla alebo trvalého odstavenia, nezabudnite vozidlo odhlásiť z evidencie motorových vozidiel.

Dôležité upozornenie

Je dôležité si uvedomiť, že ak zrušíte svoje PZP a vaše vozidlo zostane nepoistené, môžete čeliť pokutám a sankciám za porušenie zákona o povinnom poistení motorových vozidiel. Pred zrušením PZP sa uistite, že ste pripravení prijať potrebné kroky na prechod k novej poisťovni, predaj vozidla alebo odhlásenie vozidla z evidencie.

Výpoveď PZP je proces, ktorým môžete ukončiť svoje povinné zmluvné poistenie. Je dôležité dodržiavať všetky kroky a lehoty stanovené vašou poisťovňou a zákonom, aby ste predišli problémom a sankciám. Nezabudnite, že ak zrušíte svoje PZP, budete musieť buď uzavrieť novú poistnú zmluvu, predaj vozidla alebo odhlásenie vozidla z evidencie, aby ste neporušili zákonnú povinnosť mať vozidlo poistené.

Havarijné poistenie: Dôležitá ochrana pre váš automobil

Havarijné poistenie je dobrovoľný typ poistenia, ktorý poskytuje finančnú ochranu v prípade škôd spôsobených na vašom vozidle. Zatiaľ čo povinné zmluvné poistenie (PZP) chráni vás a ostatných účastníkov premávky pred finančnými následkami nehôd, havarijné poistenie zabezpečuje, že vaše auto bude pokryté v prípade rôznych nešťastných udalostí. V tomto článku sa pozrieme na dôležitosť havarijného poistenia a ako ho získať a prečo sa takéto poistenie auta oplatí.

Rôzne úrovne krytia

Havarijné poistenie sa líši podľa úrovne krytia. Základnou formou je poistenie proti krádeži a vandalismu, ktoré chráni váš automobil pred krádežou, vlámaním a zámerným poškodením. Rozšírené havarijné poistenie zahŕňa aj krytie škôd spôsobených živelnými pohromami, ako sú búrky, povodne, požiare alebo pád stromu.

Komplexné havarijné poistenie poskytuje najvyššiu úroveň ochrany a zahŕňa krytie škôd spôsobených nehodou, nehľadiac na to, či ste boli vinný alebo nevinný účastník. Táto úroveň poistenia tiež zvyčajne zahŕňa asistenciu pri poruche vozidla, ako aj náhradné vozidlo počas opravy vášho automobilu.

Dôvody zváženia havarijného poistenia

Aj keď havarijné poistenie nie je povinné, má niekoľko dôležitých výhod:

  1. Finančná ochrana: Havarijné poistenie zabezpečuje, že budete mať pokryté náklady na opravu alebo náhradu vášho vozidla v prípade škody alebo straty.
  2. Pokoj mysle: S havarijným poistením môžete mať pokoj na mysli, že v prípade nešťastnej udalosti budú finančné následky pokryté.
  3. Zvýšenie hodnoty vozidla pri predaji: Automobil s platným havarijným poistením môže byť atraktívnejší pre potenciálnych kupujúcich, čo zvyšuje jeho hodnotu pri predaji.

Ako získať havarijné poistenie

Pri hľadaní havarijného poistenia by ste mali zvážiť nasledujúce kroky:

  1. Porovnanie ponúk: Tak ako pri PZP, aj pri havarijnom poistení je dôležité porovnať rôzne ponuky od poistných spoločností. To vám umožní nájsť najlepšiu kombináciu ceny a krytia.
  2. Zvážte potreby a hodnotu vášho vozidla: Rozmýšľajte o tom, aký druh havarijného poistenia je pre vás najvhodnejší. Ak máte nové alebo drahé auto, môže byť pre vás výhodnejšie komplexné havarijné poistenie. Pre staršie alebo lacnejšie vozidlá môže byť základné krytie dostatočné.
  3. Požiadajte o zľavy: Mnohé poistné spoločnosti ponúkajú zľavy na havarijné poistenie pre zákazníkov, ktorí spĺňajú určité kritériá, ako napríklad bezpečné jazdenie, inštaláciu bezpečnostných zariadení alebo zabezpečenie vozidla v garáži. Zistite, aké zľavy sú k dispozícii a či na ne máte nárok.
  4. Sledujte svoje poistenie: Ako s PZP, aj havarijné poistenie sa zvyčajne obnovuje každý rok. Sledujte svoje poistenie a porovnajte ponuky pred obnovením, aby ste zabezpečili, že stále máte najlepšiu možnú dohodu.

Havarijné poistenie je dôležitým nástrojom na ochranu vašej investície do automobilu a poskytuje pokoj mysle v prípade škôd alebo straty. Pri hľadaní havarijného poistenia je dôležité porovnať rôzne ponuky, zvážiť svoje individuálne potreby a využiť dostupné zľavy. Takto získate najlepší možný pomer medzi cenou a kvalitou krytia.

Povinné zmluvné poistenie (PZP): Prečo je dôležité a ako ho získať

Povinné zmluvné poistenie, známe skratkou PZP, je základným poistným produktom, ktorý musí mať každý majiteľ vozidla na Slovensku. PZP pokrýva škody spôsobené tretím stranám v prípade dopravnej nehody (dnešný príklad). V tomto článku sa pozrieme na dôležitosť PZP, ako ho získať online a ako využiť nástroje ako PZP kalkulačka na nájdenie najlacnejšieho PZP. Je to typ poistenia auta alebo iného vozidla.

Prečo je PZP dôležité?

PZP je dôležité preto, že chráni majiteľov vozidiel pred finančnými nárokmi tretích strán v prípade dopravnej nehody, ktorú spôsobili. Bez PZP by majiteľ vozidla musel uhradiť náklady na škody spôsobené tretím stranám zo svojho vrecka, čo by mohlo viesť k veľkým finančným ťažkostiam.

Ako získať PZP online?

PZP môžete získať online prostredníctvom webových stránok rôznych poisťovní alebo cez špecializované portály, ktoré ponúkajú PZP porovnanie. Tieto stránky vám umožnia vyplniť požadované údaje o vozidle a majiteľovi, a potom vám poskytnú ponuky od rôznych poisťovní. Môžete si vybrať ponuku, ktorá vám najviac vyhovuje, a uzavrieť poistnú zmluvu online.

PZP kalkulačka: Ako nájsť najlacnejšie PZP?

PZP kalkulačka je užitočný nástroj, ktorý vám pomôže nájsť najlacnejšie PZP pre vaše vozidlo. Stačí zadať požadované údaje do kalkulačky a tá vám poskytne prehľad ponúk od rôznych poisťovní. PZP kalkulačka vám tiež umožní porovnať rôzne parametre, ako napríklad rozsah krytia, výšku poistného a podmienky poistenia, čo vám pomôže urobiť informované rozhodnutie pri výbere PZP.

PZP porovnanie: Prečo je dôležité?

PZP porovnanie je kľúčovým krokom pri hľadaní najlepšej poistnej ponuky pre váš automobil. Dôvod, prečo je porovnanie také dôležité, spočíva v tom, že poisťovne majú rôzne sadzby, krytia a podmienky, ktoré môžu mať významný vplyv na celkové náklady a výhody vášho PZP.

Porovnaním rôznych ponúk od viacerých poisťovní získate prehľad o cenách, ktoré sú dostupné na trhu, a zároveň vám to umožní identifikovať najvýhodnejšie ponuky vzhľadom na vaše osobné potreby a okolnosti. Porovnávanie PZP tiež poskytuje možnosť zistiť, či sú k dispozícii špeciálne zľavy alebo výhody, ktoré môžu znižovať vaše náklady na poistenie.

Nakoniec, PZP porovnanie je dôležité pre udržanie konkurencieschopnosti na trhu poistenia, pretože to povzbudzuje poisťovne k inováciám a ponúkaniu lepších služieb za nižšie ceny. Tento proces teda nielenže vám pomáha ušetriť peniaze, ale aj zlepšuje kvalitu a dostupnosť poistných služieb pre všetkých motoristov.

Výhody PZP online

V dnešnej digitálnej dobe je možné uzavrieť PZP online z pohodlia domova. Výhodou tohto prístupu je rýchlosť a jednoduchosť procesu. Nemusíte navštevovať pobočku poisťovne a nemusíte čakať na spracovanie žiadosti. PZP online zvyčajne ponúka aj nižšie ceny, pretože poisťovne ušetria na prevádzkových nákladoch a môžu preniesť túto úsporu na svojich klientov.

Najčastejšie otázky o PZP

Pri hľadaní PZP sa mnohí zákazníci stretávajú s rôznymi otázkami. Niektoré z najčastejších otázok sa týkajú ceny, krytia a zmluvných podmienok. Je dôležité byť dobre informovaný, aby ste mohli urobiť správne rozhodnutie pri výbere PZP. Požiadavky na PZP sa môžu líšiť v závislosti od veku vozidla, typu vozidla a vodičských skúseností.

Ako ušetriť na PZP?

Existuje niekoľko spôsobov, ako ušetriť na PZP. Po prvé, využite PZP kalkulačku a PZP porovnanie na nájdenie najlacnejšej ponuky. Po druhé, zvážte zvýšenie spoluúčasti, čo môže znížiť výšku poistného. Po tretie, ak máte dobrú jazdnú históriu a málo nehôd, môžete požiadať o zľavu na základe bezpečnej jazdy. Po štvrté, udržujte svoje vozidlo v dobrom technickom stave a vyhýbajte sa častým návštevám servisu, čo môže tiež ovplyvniť cenu PZP.

Povinné zmluvné poistenie je nevyhnutnosťou pre každého majiteľa vozidla. Aby ste získali najlepšiu možnú ponuku, je dôležité informovať sa o rôznych dostupných možnostiach a využiť nástroje ako PZP kalkulačka a PZP porovnanie. Nezabudnite tiež zohľadniť svoje individuálne potreby a požiadavky pri výbere PZP.

Poistenie auta

Mnohí majitelia motorových vozidiel sa často strácajú pri výbere vhodného poistenia auta, zaujíma ich predovšetkým jeho cena a na jej základe sa pre dané poistenie auta rozhodujú. Niekedy ani v podstate nerozumejú všetkým pojmom, ktoré sa samotného poistenia týkajú. Preto sme pripravili akýsi krátky slovník pojmov, ktoré by mali pomôcť vodičom správne sa zorientovať v tejto problematike.

Najlacnejšie poistenie auta online

Poistenie autaPoistenie ako také predstavuje produkt, ktorý poskytuje poisťovňa klientovi. Na jeho základe sa poskytovateľ zaväzuje v prípade nehody uhradiť poistenému vzniknutú škodu. Všetky podmienky sú dané v poistnej zmluve. V prípade, že sa rozhodnete pre poistenie auta, ktoré je najlacnejšie, rozlišujeme dva základné typy, a to:

  • Povinné zmluvné poistenie – PZP je poistenie automobilu povinné zo zákona. Jeho úlohou je ochrániť, predovšetkým finančne, všetkých účastníkov dopravnej premávky. V prípade, že sa stanete účastníkom dopravnej nehody, ktorú ste nespôsobili, poisťovňa vinníka vám preplatí spôsobenú škodu a vy si ju nemusíte od vinníka vymáhať samy.
  • Havarijné poistenie/Kasko – Havarijné poistenie auta je naproti PZP komerčný produkt, ktorého uzavretie je na dobrovoľnej báze. Vaše auto ochráni, a teda aj peňaženku, v prípade, že ste nehodu zavinili vy.

Flotilové poistenie

Pokiaľ ste vlastníkom viacerých vozidiel, poisťovne majú pre vás špeciálny produkt na poistenie automobilov, a to tzv. flotilové alebo hromadné poistenie. Znamená to, že nebudete mať uzatvorenú zmluvu na každé jedno auto zvlášť, ale všetky budú na jednej poistnej zmluve. To vám zabezpečí aj výhodnejšiu cenu. Väčšina poisťovní uzatvorí flotilové poistenie, pokiaľ máte vo vozovom parku aspoň 5 vozidiel.

Pripoistenie auta

K základnej ponuke poistenia auta je možné si pridať aj pripoistenia voči udalostiam, ktoré nie sú inak zahrnuté v danom poistení auta. Každé pripoistenie samozrejme navyšuje cenu poistného. Medzi najbežnejšie pripoistenia v ponuke poisťovní patrí:

  • pripoistenie voči stretu so zverou,
  • pripoistenie čelného skla,
  • poistenie počas dovolenky v zahraničí,
  • pripoistenia voči živlom,
  • proti krádeži,
  • proti zlému stavu vozovky,
  • pripoistenie právnej ochrany
  • úrazové poistenie vodiča.

Asistenčné služby

Niekedy sa označujú aj ako nadštandardné služby. Niektorí poskytovatelia ich majú zahrnuté už v rámci základného balíka poistenia, u iných si za ne musíte priplatiť. Poisťovne vám vďaka týmto službám poskytujú aspoň na diaľku asistenciu v prípade nehody, defektu alebo inej udalosti, kedy potrebujete pomoc. Stačí, aby ste mali dobre uložené potrebné telefónne číslo. Asistenčné služby zahŕňajú zväčša opravu vozidla na mieste nehody alebo aspoň príchod technika, ktorý zhodnotí, či je potrebné auto odtiahnuť do servisu alebo je možná oprava na mieste. Taktiež zabezpečí odťah vozidla alebo preplatí náklady na ubytovanie. Asistenčné služby môžete využiť aj v prípade zabuchnutia kľúčov v aute, pri defekte alebo aj pri vybití batérie. V zahraničí je však výhodné mať aj uzatvorené cestovné poistenie. Aj preto je poistenie auta povinné vo väčšine krajín sveta.

Poistné obdobie

Auto na cestePoistné obdobie predstavuje istý časový úsek, ktorý býva definovaný v poistnej zmluve alebo ju definuje občiansky zákonník. Je to vlastne obdobie, za ktoré sa platí poistná suma. Pri poistení auta býva toto obdobie stanovené ma jeden rok. V takom prípade môžete vypovedať poistenie len k výročnému dňu začiatku poistenia. Je pri tom jedno, či ste sa rozhodli za poistenie platiť v ročných, polročných alebo štvrťročných splátkach.

Poistné plnenie

Je to vlastne náhrada škody, ktorú vám poisťovňa vyplatí v prípade poistnej udalosti. Výška poistného plnenia býva uvedená v poistnej zmluve. Povinné zmluvné poistenie má daný limit krytia zo zákona, a to 5 miliónov eur za škodu na zdraví alebo pri usmrtení a 1 milión eur pri škode na majetku.

Územná platnosť poistenia

Poistenie auta je limitované aj svojím dosahom. Samozrejme sa vzťahuje na celé územie Slovenskej republiky. Vaše poistenie bude platné aj vo väčšine krajín Európskej únie. Čo sa týka povinného zmluvného poistenia, jeho platnosť je daná na tzv. zelenej karte, kde máte vypísané krajiny, v ktorých vám toto poistenie platí. Havarijné poistenie býva zväčša zazmluvnené na územie Európy, môžete si ale zvoliť aj poistenie platné iba na Slovensku, či v susednej Českej republike.

Spoluúčasť

Je vopred a zmluvne dohodnutá suma, ktorou sa poistenec spolupodieľa na spôsobenej škode. Poistné plnenie poisťovne bude následne znížené o danú sumu. Spoluúčasť býva bežnou súčasťou havarijného poistenia a jeho výška je zväčša 5 – 10%. Platí pravidlo, že čím je dohodnutá spoluúčasť vyššia, tým menej zaplatíte za samotnú poistku a naopak. Niektoré poisťovne schvaľujú aj zmluvu bez spoluúčasti.

Amortizácia

Tento pojem znamená znižovanie hodnoty majetku, v tomto prípade automobilu, a to vekom alebo jeho opotrebovávaním, čiže sa berie do úvahy počet najazdených kilometrov. V praxi to znamená, že pri poškodení vášho auta si poisťovňa môže uplatniť zhodnotenie vozidla, ktoré sa odpočíta od nákladov na opravu. Taktiež v prípade krádeže či totálnej škody vozidla si poisťovňa vám poisťovňa vyplatí iba aktuálnu trhovú cenu auta, teda nie kúpnu cenu, ale zníženú o amortizáciu.

Online kalkulačka

KalkulačkaOnline kalkulačka je nástroj, ktorý vám umožní ľahko a rýchlo vyhľadať, porovnať a taktiež uzatvoriť poistenie auta na internete. Nájdete ju na www.uzavripzp.sk. Kalkulačka je momentálne často využívaná, pretože vám dokáže ušetriť čas, ktorý by ste inak strávili obehávaním jednotlivých poisťovní, aby ste zistili najvýhodnejšiu a najlacnejšiu ponuku poistenia. Formulár online kalkulačky je zostavený na základných otázkach o vozidle, ako napr.

  • typ a model vozidla,
  • rok výroby,
  • výkon motora a pod.,

ďalej o majiteľovi auta:

  • či sa jedná o fyzickú alebo právnickú osobu,
  • či je rodičom dieťaťa do 15 rokov,
  • ale zaujíma sa aj okres, v ktorom býva.

Online kalkulačka samozrejme vie započítať do konečnej ceny aj zľavy, pokiaľ ich vo formulári správne vyplníte.

Bonus a malus

Tieto dva pojmy súvisia s tzv. bezškodovým priebehom majiteľa vozidla. Bonus je ten pozitívny, teda vďaka nemu sa vám zníži cena poistenia. Malus je opakom bonusu. Teda ak ste za určité obdobie spôsobili dopravnú nehodu,  môže sa to odraziť na vyššej cene za poistenie.

Poistná udalosť

Predstavuje udalosť, pri ktorej vzniká nárok na poistné plnenie, teda bola spôsobená škoda na poistenom automobile. Každú nehodu by ste mali čo najskôr nahlásiť poisťovni. V prípade PZP ohlasuje vinník nehody túto skutočnosť svojej poisťovni, ale ako poškodený to nahlasuje poisťovni, v ktorej má uzatvorené poistenie vinník nehody. Poistnú udalosť by ste mali samozrejme aj zdokladovať.

Cestovné poistenie online

Cestovné poistenie v zahraničíPojem digitálny nomád sa už udomácnil aj u nás. Predstavuje človeka, ktorý sa dobrovoľne rozhodol, že ho viac nebaví sedieť celý rok, deň čo deň v administratívnej budove. Nemôže si užívať slnko a pohodu. Preto sa zbalil a vycestoval do rôznych krajín na presne neurčený dlhý čas. Pričom si v týchto krajinách zarába zväčša písaním blogov a užitočných tipov pre turistov. Jednou z takýchto dobrých rád by bolo uzatvorenie cestovného poistenia pred akoukoľvek cestou do zahraničia. A to bez rozdielu, či sa chystáte na dlhodobý pobyt ako digitálny nomád, alebo plánujete len krátku letnú dovolenku s rodinou. Samotné online cestovné poistenie do zahraničia si môžete uzavrieť práve podľa dĺžky pobytu, a to aj s porovnaním ceny. Vtedy hovoríme o krátkodobom alebo dlhodobom, resp. ročnom cestovnom poistení.

Oplatí sa mi viac krátkodobé alebo celoročné cestovné poistenie?

Pokiaľ žijete ako vyššie spomínaný digitálny nomád, čiže sa zdržiavate dlhú dobu, povedzme niekoľko mesiacov mimo domova, tak nemáte ani nad čím uvažovať, pre vás je určené celoročné cestovné poistenie. Ak však plánujete iba krátkodobé pobyty v zahraničí, mali by ste si prerátať, ktoré poistenie sa vám oplatí viac. V podstate platí, že krátkodobé online cestovné poistenie je výhodné, iba ak vycestujete počas roka len na jednu dovolenku a viac sa do zahraničia nedostanete ani na víkend, či jednodňový výlet. Ukázať si to môžeme na jednoduchom príklade. Viete, že:

  • počas letných mesiacov strávite aspoň 10 dní na vytúženej dovolenke,
  • okrem toho ale vycestujete päť a až šesťkrát za rok do zahraničia služobne
  • a popritom si naplánujete aj romantický víkend s manželkou.

Pokiaľ by ste uzavreli celoročné cestovné poistenie, učiníte tak len raz za rok, zaplatíte síce vyššiu sumu, ale poistenie vám platí počas celého roka.

Nemusíte už kontaktovať poisťovňu kvôli poisteniu pri každom vycestovaní. Automaticky ste poistený pri každej ceste, či už to bude spomínaná letná dovolenka alebo služobné cesty. Ušetríte tak minimálne svoj čas. My vám ukážeme, že ušetríte aj financie. Ak by ste totiž chceli uzavrieť len krátkodobé poistenie, museli by ste tak učiniť pred každou cestou, teda pred letnou dovolenkou, tiež pred každou služobnou cestou a aj pred víkendovým pobytom. Takto sa zaplatíte síce nižšie sumy za poistku, ale častejšie. Čiže vo výsledku na tom prerobíte. Zaplatili by ste tak:

  • poistenie za desaťdňovú dovolenku,
  • k tomu poistka za romantický víkend
  • a k tomu jednodňové poistenia za služobné cesty

a to vás vyjde určite viac, ako keby ste jednorázovo zaplatili cenu za celoročné poistenie. Takže ak viete, že do zahraničia vycestujete viackrát za rok a nechcete na tom prerobiť, určite si uzatvorte celoročné cestovné poistenie.

Stále váhate nad uzatvorením cestovného poistenia? Nie sú to len vyhodené peniaze?

Žena v šatáchStále mnoho Slovákov podceňuje pred vycestovaním uzatvorenie cestovného poistenia. Zaplatia vysokú sumu za vytúženú dovolenku a nechce sa im vynakladať ďalšie prostriedky na poistku, ktorú možno ani nevyužijú. Ani si veľmi neuvedomujú, ako veľmi takto riskujú. Ak by si napríklad pred cestou prečítali blog alebo nejaké užitočné rady pred vycestovaním od už vyššie spomínaných digitálnych nomádov, určite by na poistenie nezabudli. V každej krajine, aj pri oddychu na pláži, vás môžu prepadnúť zdravotné problémy, spôsobíte sebe alebo niekomu inému úraz, alebo vás okradnú. Ak nemáte cestovné poistenie, ošetrenie v niektorých destináciách by vás mohlo vyjsť poriadne draho. Ako sa hovorí, nešťastie nechodí po horách, ale po ľuďoch. V žiadnom prípade teda nepodceňujte uzatvorenie dobrého cestovného poistenia.

Niektorí ľudia sa vyhovárajú, že pred cestou nemali čas zháňať ešte nejaké poistenie. Takéto tvrdenie však už v dnešnej dobe neobstojí, pretože cestovné poistenie si už môže ktokoľvek uzavrieť jednoducho online. Táto možnosť je aj jednoduchšia a poskytne vám dokonca vám kompletný prehľad všetkých dostupných poistení spolu s cenou. Stačí ak do online kalkulačky zadáte všetky potrebné údaje a vaše požiadavky. Je to naozaj veľmi jednoduché. A rovnako jednoducho si môžete aj vybrané cestovné poistenie aj uzatvoriť. Celá komunikácia prebieha online a teda ušetríte veľa času, keďže nemusíte osobne navštíviť kamenné pobočky. A nemôžete sa už ani vyhovoriť na nedostatok času, pretože to zvládnete za pár minút a ešte aj z pohodlia domova.

Aké pripoistenia sa oplatí uzatvoriť?

Pri vyhľadávaní toho najlepšieho a najlacnejšieho cestovného poistenia si musíte jasne stanoviť, čo všetko chcete mať v rámci poistenia uzatvorené. Bežnou súčasťou cestovného poistenia bývajú asistenčné služby, ktoré vedia byť veľmi nápomocné. A to hlavne aj v prípade, ak neovládate cudzí jazyk. Prostredníctvom asistenčných služieb sa totiž dohovoríte kdekoľvek vďaka tlmočníkovi. Ale tieto služby vám samozrejme poskytnú omnoho viac. Pomôžu vám aj v prípade nutnosti vyhľadať zdravotnícke zariadenie a s komunikáciou u lekára. Okrem asistenčných služieb bývajú súčasťou cestovného poistenia aj rôzne pripoistenia. Tie si samozrejme môžete pripoistiť aj online. Najčastejšie si ľudia pripoisťujú batožinu, ak si berú so sebou aj nejakú drahšiu elektroniku ako notebook či GoPro kameru, prípadne nejaké šperky, tak tieto si musia pripoistiť samostatne.

Ďalej by ste mohli zvážiť, či si pripoistíte aj:

  • storno letenky, resp. zájazdu,
  • zodpovednosť za škodu
  • alebo aj úrazové poistenie.

Ak sa chystáte počas dovolenky aktívne športovať, tak by ste mali uzavrieť aj pripoistenie športových aktivít. Samostatnou kapitolou sú pritom adrenalínové športy, na ktoré tiež potrebujete špeciálne pripoistenie. Existujú samozrejme aj iné pripoistenia, no nami uvádzané bývajú najčastejšie uzatvárané z pohľadu spotrebiteľa a to aj z toho dôvodu, že k nim najčastejšie na dovolenke dochádza. Ak však máte aj iné požiadavky na pripoistenia, stačí ich zadať do kalkulačky, alebo v prípade potreby kontaktovať priamo poisťovňu. Určite vám vyjdú v ústrety. A to aj keď chcete u nich uzatvoriť poistenie auta.

Zdroj: Národná Banka Slovenska